Комунальне некомерційне медичне підприємство "Кременчуцька міська лікарня планового лікування" Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Зимовий авітаміноз

Дата: 31.01.2024 13:37
Кількість переглядів: 14

Холодна пора року — той самий період, коли наш організм особливо відчуває дефіцит вітамінів. Їх брак називається гіповітамінозом. Якщо який-небудь вітамін надходить в організм у вкрай малому обсязі, тоді прийнято говорити про авітаміноз.

Зимовий авітаміноз❄️☃️

Найбільш яскраво дефіцит вітамінів проявляється взимку і навесні, коли їх надходження з їжею (фруктами, овочами) максимально знижується. Здавалося б, не настільки важливі елементи, але як же сильно їх нестача може нашкодити організму та істотно погіршити загальний стан людини.

Загальні ознаки авітамінозу❗️

Щоб запідозрити дефіцит вітамінів, мікроелементів в організмі, досить звернути увагу на:

⚠️Стан шкірних покривів. На тлі авітамінозу шкіра стає сухішою, спостерігається лущення. Іноді можуть з'являтися невеликі тріщинки, які доставляють дискомфорт і можуть довго гоїтися.

⚠️Волосся, нігті. Якщо в організмі не вистачає вітамінів, мікроелементів нігтьова пластини може розшаровуватися, ставати тонкою. Крім того, волосся втрачає гладкість, набуває тьмяний колір, з'являються посічені кінчики. Також не виключено випадання волосся, їх підвищена ламкість, що особливо помітно під час розчісування. Шкіра голови стає сухою, підвищується ризик появи лупи.

⚠️Ясна. Під час чищення зубів людина може помітити підвищену кровоточивість ясен, чутливість емалі, що вказує на авітаміноз. Крім цього, на слизовій порожнини рота можуть з'являтися виразкові дефекти.

⚠️ Загальне самопочуття. При дефіциті вітамінів, мікроелементів людина стає млявою. Вона відчуває нездужання, слабкість, відсутнє бажання що-небудь робити. При цьому настрій пригнічений, може з'являтися плаксивість, нервозність. Також людині складніше концентруватися на певному завданні, вночі погано спить, а вдень — сонлива.

Частоту застуд, загострень хронічних захворювань. На тлі авітамінозу людина може хворіти респіраторною патологією до 5-6 разів за сезон, при чому тривалість хвороби може затягуватися до 3-х тижнів.

Не виключено розвиток ускладнень захворювань при значному ослабленні імунного захисту. Зауважимо, що одужання в таких випадках настає значно повільніше. Для боротьби з інфекцією потрібно прийом антибіотиків, які, в свою чергу, порушують мікрофлору кишечника. Дисбактеріоз також погіршує імунітет, через що виходить замкнуте коло.

Чим собі допомогти❓

✅Збалансоване харчування. Взимку важливо вживати в їжу більше фруктів, овочів, ягід, злаків і горіхів. Ці продукти містять багато вітамінів і мінералів, які необхідні для здоров'я.

✅Вітамінні добавки. Якщо ви не впевнені, що отримуєте достатньо вітамінів і мінералів з їжею, можете приймати вітаміни в таблетках або капсулах.

✅Фізичні вправи. Фізичні вправи допомагають поліпшити кровообіг і засвоєння вітамінів і мінералів.

Вітамінні комплекси слід вибирати з урахуванням ваших індивідуальних потреб. Якщо у вас є хронічні захворювання, перед прийомом вітамінів обов'язково проконсультуйтеся з лікарем.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень