Комунальне некомерційне медичне підприємство "Кременчуцька міська лікарня планового лікування" Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Європейський тиждень тестування на ВІЛ

Дата: 20.11.2023 08:42
Кількість переглядів: 73

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ТИЖДЕНЬ ТЕСТУВАННЯ НА ВІЛ

З 20 по 26 листопада поточного року проводиться Європейський тиждень тестування на ВІЛ.

ВІЛ - вірус, який атакує імунну систему організму людини, знижуючи його здатність боротися з інфекціями та хворобами.

✔️Як передається ❓

o через кров — при використанні нестерильних шприців, голок чи іншого інструментарію (найчастіше це трапляється при ін’єкційному введенні наркотичних речовин, але також ризикованими є процедури пірсингу і татуювань)

o статевим шляхом — при гомосексуальних чи гетеросексуальних статевих контактах без презерватива (під час анального, вагінального та орального сексу)

o від матері до дитини під час вагітності, пологів і годування грудьми

✔️ВІЛ НЕ передається:

o повітряно-крапельним шляхом (при чханні, кашлі, розмові)

o через обійми, рукостискання, поцілунки

o при спільному користуванні предметами побуту (посудом, постільною білизною, рушниками)

o через укуси комах і контакти з тваринами

✔️Якими є симптоми ❓

• На сьогодні досліджено певні клінічні симптоми, що можуть вказувати на наявність ВІЛ: лихоманка чи діарея без очевидних причин, що триває більше місяця, безпричинна втрата ваги, порушення роботи нирок, часте перенесення тяжких бактеріальних інфекцій, стрімке зниження гостроти зору та інші ознаки.

✔️Як лікується ВІЛ❓

Для лікування ВІЛ-інфекції використовують антиретровірусну терапію: вона пригнічує розмноження вірусу і зміцнює імунітет. АРТ – це лікарські засоби у вигляді таблеток, які слід приймати 1 чи 2 рази протягом доби. Одна таблетка може містити кілька видів лікарських препаратів, тому їхню комбінацію ще називають “схемою лікування”.

Безперервний прийом АРТ дозволяє людині з ВІЛ жити повноцінним життям, тривалість якого обмежується лише природними процесами старіння. Також лікування запобігає передачі ВІЛ іншим людям: статевим шляхом, через кров, від матері до дитини. Якщо людина припиняє або перериває лікування, то ВІЛ може почати розмножуватися активніше, руйнуючи імунітет.

Де протестуватися❓

Тестування можна пройти БЕЗКОШТОВНО у свого сімейного лікаря

Чому потрібно протестуватися?

В Україні кожна друга людина з ВІЛ не знає про свій статус. На ранніх стадіях ВІЛ немає жодних симптомів. Що раніше ви дізнаєтесь про ВІЛ, то швидше розпочнете лікування.

Тестування – це турбота про себе та своїх близьких. Подбайте про власне здоров’я, протестуйтеся на ВІЛ!

Головна мета Європейського тижня тестування – зробити так, щоби більше людей змогли дізнатися про свій статус щодо ВІЛ-інфекції і мінімізувати проблему пізнього діагностування цих інфекцій


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень